Dieta 1200 kalorii

Wiele diet opiera się na ograniczeniu przyjmowanych kalorii. Ich liczenie to skuteczny sposób na odchudzanie, o ile posiłki zostaną właściwie zbilansowane. W diecie nie chodzi tylko o ilość dostarczanych organizmowi kalorii, ale też o ich jakość.

Zalecane są w szczególności produkty pełnoziarniste, jak pieczywo razowe, kasze gruboziarniste, owsianki, naturalne muesli bez cukru, makaron razowy, ryż brązowy – zawierają one niezbędne mikroelementy a także sporo błonnika usprawniającego przemianę materii. Jeśli chodzi o nabiał, to dobrym wyborem będzie ten odtłuszczony i niesłodzony – chude mleko, jogurty naturalne, kefiry, twarogi, a także białka jaj (bogate w proteiny a ubogie w tłuszcz). Z mięs najlepiej jest konsumować chudy drób oraz wędliny (z indyka, z kurczaka), cielęcinę. Swoje miejsce w jadłospisie powinny mieć również chude ryby, jak dorsz, leszcz, sandacz czy szczupak. Bardzo ważne w diecie 1200 kalorii jest spożywanie dużej ilości świeżych warzyw (surowych bądź przyrządzanych na parze), a także owoców (choć tutaj należy ograniczyć się do tych z niższą zawartością cukru). Cały czas powinniśmy także dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, wypijając co najmniej 2 litry dziennie (wody, zielonej herbaty, naparów ziołowych czy niesłodzonych soków warzywnych).

Tłuszczów nie eliminujemy całkowicie, jednak ograniczamy do minimum – oleje sojowe, rzepakowe czy słonecznikowe, a także oliwę z oliwek (unikając tłuszczy zwierzęcych). Dieta 1200 kalorii pozwala schudnąć około kilograma na tydzień. Jeśli jednak wzbogacimy ją o ćwiczenia oraz suplementacje – efekty mogą być nie tylko lepsze, ale i trwalsze. Jadłospis utrzymujący się na takim poziomie energetycznym nie tylko nie spowalnia naszej przemiany materii, ale też chroni przed efektem jojo. Można go stosować nawet przez dłuższy czas – w zależności od tego, ile chcemy schudnąć. Dużą zaletą diety jest to, że uczy ona dobrych nawyków żywieniowych – konsumujemy około 4 – 5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu (co usprawnia metabolizm). Ponad to poznajemy nie tylko wartość energetyczną produktów, ale także ich walory żywieniowe.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*