
Wiele diet opiera się na ograniczeniu przyjmowanych kalorii. Ich liczenie to skuteczny sposób na odchudzanie, o ile posiłki zostaną właściwie zbilansowane. W diecie nie chodzi tylko o ilość dostarczanych organizmowi kalorii, ale też o ich jakość.
Zalecane są w szczególności produkty pełnoziarniste, jak pieczywo razowe, kasze gruboziarniste, owsianki, naturalne muesli bez cukru, makaron razowy, ryż brązowy – zawierają one niezbędne mikroelementy a także sporo błonnika usprawniającego przemianę materii. Jeśli chodzi o nabiał, to dobrym wyborem będzie ten odtłuszczony i niesłodzony – chude mleko, jogurty naturalne, kefiry, twarogi, a także białka jaj (bogate w proteiny a ubogie w tłuszcz). Z mięs najlepiej jest konsumować chudy drób oraz wędliny (z indyka, z kurczaka), cielęcinę. Swoje miejsce w jadłospisie powinny mieć również chude ryby, jak dorsz, leszcz, sandacz czy szczupak. Bardzo ważne w diecie 1200 kalorii jest spożywanie dużej ilości świeżych warzyw (surowych bądź przyrządzanych na parze), a także owoców (choć tutaj należy ograniczyć się do tych z niższą zawartością cukru). Cały czas powinniśmy także dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, wypijając co najmniej 2 litry dziennie (wody, zielonej herbaty, naparów ziołowych czy niesłodzonych soków warzywnych).
Tłuszczów nie eliminujemy całkowicie, jednak ograniczamy do minimum – oleje sojowe, rzepakowe czy słonecznikowe, a także oliwę z oliwek (unikając tłuszczy zwierzęcych). Dieta 1200 kalorii pozwala schudnąć około kilograma na tydzień. Jeśli jednak wzbogacimy ją o ćwiczenia oraz suplementacje – efekty mogą być nie tylko lepsze, ale i trwalsze. Jadłospis utrzymujący się na takim poziomie energetycznym nie tylko nie spowalnia naszej przemiany materii, ale też chroni przed efektem jojo. Można go stosować nawet przez dłuższy czas – w zależności od tego, ile chcemy schudnąć. Dużą zaletą diety jest to, że uczy ona dobrych nawyków żywieniowych – konsumujemy około 4 – 5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu (co usprawnia metabolizm). Ponad to poznajemy nie tylko wartość energetyczną produktów, ale także ich walory żywieniowe.
Dodaj komentarz