Diety, porady, wskazówki 0 501 347 35
 

Dieta Bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest sposobem odżywiania, na który „skazane” są osoby cierpiące na celiakię lub uczulone na gluten. Trwa niestety całe życie, ponieważ alergii pokarmowych nie da się wyleczyć, a jedyna dostępna obecnie terapia polega na diecie eliminacyjnej. Z jadłospisu są wykluczone więc wszelkie pokarmy zawierające gluten – a jest ich niestety nie mało.

Na szczęście współcześnie produkowanych jest wiele zamienników, a w sklepach dostępne są specjalne produkty (czasami obejmujące nawet cały dział) stworzone z myślą o „bezglutenowcach”. Nie trzeba nawet specjalnie zagłębiać się w czytanie etykiet, bowiem producenci robią wszystko, aby zawartość glutenu (lub jej brak) była widoczna. To szczególnie istotne dla mam małych alergików. Lista produktów zakazanych w diecie obejmuje przede wszystkim produkty zawierające żyto, pszenicę jęczmień lub owies – czyli „tradycyjne” pieczywo, płatki śniadaniowe, ciastka, kawę zbożową, a także wódkę i piwo. Reakcją alergiczną grozi również spożycie obfitujących w gluten produktów przetworzonych, jak słodycze, gotowe sosy, koncentraty czy niektóre przetwory (trzeba czytać etykiety). Produkty garmażeryjne, wędliny czy gotowe pasztety także są zabronione – gluten bywa w nich używany celem polepszenia smaku, jest stabilizatorem oraz nośnikiem aromatu, wydłuża termin ważności…Dieta eliminacyjna nie oznacza jednak, że jadłospis będzie monotonny. Oprócz szerokiego wyboru bezglutenowych produktów (jak pieczywo, ciasta nie zawierające proszku do pieczenia, makarony razowe), warto pamiętać, że składnika tego nie zawiera wiele innych składników. Zaliczamy do nich m.in. zboża takie jak proso, kukurydza, gryka; ryż każdej odmiany; świeże mięsa, ryby, jaja, nabiał nieprzetworzony, naturalny i odtłuszczony; świeże oraz mrożone warzywa i owoce.

Życie na diecie bezglutenowej jest współcześnie dużo łatwiejsze niż dawniej. Prócz tego – może pobudzić kreatywność, skłonić nas do komponowania własnych przetworów, deserów, napojów. Uważność na co dzień jest jednak wskazana na każdym kroku – nawet niektóre lekarstwa mogą zawierać gluten.

 

Tags: , , ,

 
 

Share this Post