Dieta Strukturalna

Dieta strukturalna to sposób żywienia znany i praktykowany już od dziesięcioleci. Jest dziełem dietetyka – Marka Bardadyna, który to zauważył, że zastępując „standardowe” posiłki produktami strukturalnymi można korzystnie wpłynąć na pracę organizmu, a przy okazji zyskać wymarzone ciało. Cele diety strukturalnej można podzielić na kilka aspektów.

Utrata wagi stanowi oczywiście jeden z nich. Poza tym strukturalne odżywianie pozwala poprawić wygląd skóry, wzmocnić układ kostny, mięśniowy a także krwionośny. Organizm zostaje oprócz tego oczyszczony z toksyn, a my zyskujemy lepsze samopoczucie i więcej energii. Zdrowotne parametry ulegają poprawie – zwłaszcza morfologia, poziom cholesterolu, ciśnienia. Dieta strukturalna jest więc programem głównie zdrowotnym, a dopiero w drugiej kolejności upiększającym i odchudzającym. Najbardziej charakterystyczną cechą diety jest jej bazowanie na koktajlach. Stanowią one źródło wielu witamin, minerałów, ale również błonnika. Słowem – dostarczają niezbędnych dla organizmu substancji, przy jednocześnie niskiej kaloryczności. Szczególnie zaleca się, by do wyrobu koktajli używać: owoców takich jak awokado, banany, pomarańcze, śliwki, maliny, morele, wiśnie czy truskawki (źródła antyoksydantów, potasu, ale także błonnika), zbóż: różnego rodzaju ziaren, otrębów, siemienia lnianego, produktów mlecznych – zarówno „tradycyjnych” jak jogurty czy kefiry, jak i wegańskich – jak mleko sojowe, warzyw i niektórych ziół. Koktajle zastępują pełnowartościowe posiłki. W zależności od tego, jak wiele chcemy schudnąć, możemy ograniczyć się do 2 koktajli i jednego standardowego posiłku (np. owsianki na kolację), bądź całkowicie zrezygnować z produktów stałych na rzecz koktajli.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*