Diety, porady, wskazówki 0 501 347 35
 

Do czego stosuje się probiotyki?

probiotykiSłowo „probiotyk” pochodzi z greckiego pro bios, czyli dla życia. Probiotyki to starannie wyselekcjonowane kultury bakterii, przede wszystkim pałeczki kwasu mlekowego, które bytują w przewodzie pokarmowym i są korzystne dla zdrowia człowieka, ponieważ przyczyniają się do zachowania prawidłowej flory bakteryjnej, a tym samym również oddziałują na naszą odporność.
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że naturalne probiotyki towarzyszą człowiekowi od wieków. Już starożytni znali pozytywny wpływ bakterii fermentujących mleko na organizm człowieka. Również i dzisiaj wykorzystujemy je w medycynie, ale także mogą być one używane profilaktycznie, aby zapobiegać problemom z układem pokarmowym i jednocześnie odpornościowym.

Co potrafią probiotyki?

Probiotyki działają w jelitach – przylegają do ich ścianek i chronią je przed bakteriami chorobotwórczymi, w tym wywołującymi biegunki. Jednocześnie zakwaszają środowisko jelita, wspomagają wchłanianie składników odżywczych i witamin, zmniejszają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność i obniżają ryzyko wystąpienia alergii u dzieci.

Najczęściej stosowane probiotyki:

  • Lactobacillus casei ssp. rhamnosus (Lactobacillus GG)
  • Lactobacillus casei Shirota
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus rhamnosus

Te probiotyki występują naturalnie przede wszystkim w nabiale, między innymi w zsiadłym mleku, maślankach, kefirach oraz jogurtach. Można zakupić je również w formie tabletek czy proszków.

Kiedy stosuje się probiotyki?

Najczęściej probiotyki wybieramy podczas antybiotykoterapii, ponieważ mają one działanie osłonowe – antybiotyki zwalczają nie tylko chorobotwórcze bakterie, ale również te dobroczynne, dlatego też zalecane jest ich uzupełnianie.

Ponadto probiotyki zaleca się stosować przy:

  • biegunkach
  • zespole jelita drażliwego,
  • infekcji rotawirusami, czyli tzw. „grypie żołądkowej”

Zatem jeżeli chcesz szybciej poradzić sobie z infekcjami układu pokarmowego lub zażywasz antybiotyki, wybierz także naturalne probiotyki – dzięki nim szybciej wrócisz do zdrowia i będziesz czuć się świetnie!

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że naturalne probiotyki towarzyszą człowiekowi od wieków. Już starożytni znali pozytywny wpływ bakterii fermentujących mleko na organizm człowieka. Również i dzisiaj wykorzystujemy je w medycynie, ale także mogą być one używane profilaktycznie, aby zapobiegać problemom z układem pokarmowym i jednocześnie odpornościowym.

Co potrafią probiotyki?

Probiotyki działają w jelitach – przylegają do ich ścianek i chronią je przed bakteriami chorobotwórczymi, w tym wywołującymi biegunki. Jednocześnie zakwaszają środowisko jelita, wspomagają wchłanianie składników odżywczych i witamin, zmniejszają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność i obniżają ryzyko wystąpienia alergii u dzieci.

Najczęściej stosowane probiotyki:

  • Lactobacillus casei ssp. rhamnosus (Lactobacillus GG)
  • Lactobacillus casei Shirota
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus rhamnosus

Te probiotyki występują naturalnie przede wszystkim w nabiale, między innymi w zsiadłym mleku, maślankach, kefirach oraz jogurtach. Można zakupić je również w formie tabletek czy proszków.

Kiedy stosuje się probiotyki?

Najczęściej probiotyki wybieramy podczas antybiotykoterapii, ponieważ mają one działanie osłonowe – antybiotyki zwalczają nie tylko chorobotwórcze bakterie, ale również te dobroczynne, dlatego też zalecane jest ich uzupełnianie.

Ponadto probiotyki zaleca się stosować przy:

  • biegunkach
  • zespole jelita drażliwego,
  • infekcji rotawirusami, czyli tzw. „grypie żołądkowej”

Zatem jeżeli chcesz szybciej poradzić sobie z infekcjami układu pokarmowego lub zażywasz antybiotyki, wybierz także naturalne probiotyki – dzięki nim szybciej wrócisz do zdrowia i będziesz czuć się świetnie!

 
 
 

Share this Post