
Słowo „probiotyk” pochodzi z greckiego pro bios, czyli dla życia. Probiotyki to starannie wyselekcjonowane kultury bakterii, przede wszystkim pałeczki kwasu mlekowego, które bytują w przewodzie pokarmowym i są korzystne dla zdrowia człowieka, ponieważ przyczyniają się do zachowania prawidłowej flory bakteryjnej, a tym samym również oddziałują na naszą odporność.
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że naturalne probiotyki towarzyszą człowiekowi od wieków. Już starożytni znali pozytywny wpływ bakterii fermentujących mleko na organizm człowieka. Również i dzisiaj wykorzystujemy je w medycynie, ale także mogą być one używane profilaktycznie, aby zapobiegać problemom z układem pokarmowym i jednocześnie odpornościowym.
Co potrafią probiotyki?
Probiotyki działają w jelitach – przylegają do ich ścianek i chronią je przed bakteriami chorobotwórczymi, w tym wywołującymi biegunki. Jednocześnie zakwaszają środowisko jelita, wspomagają wchłanianie składników odżywczych i witamin, zmniejszają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność i obniżają ryzyko wystąpienia alergii u dzieci.
Najczęściej stosowane probiotyki:
- Lactobacillus casei ssp. rhamnosus (Lactobacillus GG)
- Lactobacillus casei Shirota
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus rhamnosus
Te probiotyki występują naturalnie przede wszystkim w nabiale, między innymi w zsiadłym mleku, maślankach, kefirach oraz jogurtach. Można zakupić je również w formie tabletek czy proszków.
Kiedy stosuje się probiotyki?
Najczęściej probiotyki wybieramy podczas antybiotykoterapii, ponieważ mają one działanie osłonowe – antybiotyki zwalczają nie tylko chorobotwórcze bakterie, ale również te dobroczynne, dlatego też zalecane jest ich uzupełnianie.
Ponadto probiotyki zaleca się stosować przy:
- biegunkach
- zespole jelita drażliwego,
- infekcji rotawirusami, czyli tzw. „grypie żołądkowej”
Zatem jeżeli chcesz szybciej poradzić sobie z infekcjami układu pokarmowego lub zażywasz antybiotyki, wybierz także naturalne probiotyki – dzięki nim szybciej wrócisz do zdrowia i będziesz czuć się świetnie!
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że naturalne probiotyki towarzyszą człowiekowi od wieków. Już starożytni znali pozytywny wpływ bakterii fermentujących mleko na organizm człowieka. Również i dzisiaj wykorzystujemy je w medycynie, ale także mogą być one używane profilaktycznie, aby zapobiegać problemom z układem pokarmowym i jednocześnie odpornościowym.
Co potrafią probiotyki?
Probiotyki działają w jelitach – przylegają do ich ścianek i chronią je przed bakteriami chorobotwórczymi, w tym wywołującymi biegunki. Jednocześnie zakwaszają środowisko jelita, wspomagają wchłanianie składników odżywczych i witamin, zmniejszają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność i obniżają ryzyko wystąpienia alergii u dzieci.
Najczęściej stosowane probiotyki:
- Lactobacillus casei ssp. rhamnosus (Lactobacillus GG)
- Lactobacillus casei Shirota
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus rhamnosus
Te probiotyki występują naturalnie przede wszystkim w nabiale, między innymi w zsiadłym mleku, maślankach, kefirach oraz jogurtach. Można zakupić je również w formie tabletek czy proszków.
Kiedy stosuje się probiotyki?
Najczęściej probiotyki wybieramy podczas antybiotykoterapii, ponieważ mają one działanie osłonowe – antybiotyki zwalczają nie tylko chorobotwórcze bakterie, ale również te dobroczynne, dlatego też zalecane jest ich uzupełnianie.
Ponadto probiotyki zaleca się stosować przy:
- biegunkach
- zespole jelita drażliwego,
- infekcji rotawirusami, czyli tzw. „grypie żołądkowej”
Zatem jeżeli chcesz szybciej poradzić sobie z infekcjami układu pokarmowego lub zażywasz antybiotyki, wybierz także naturalne probiotyki – dzięki nim szybciej wrócisz do zdrowia i będziesz czuć się świetnie!
Dodaj komentarz