
Podczas diety stosowane są różne sposoby, które mają na celu wspomaganie odchudzania. Tak jest również w przypadku herbat, które mogą wpłynąć na efektywne zrzucanie kilogramów. Nie wszystkie mają jednak takie właściwości. Jaką więc herbatę wybrać podczas diety?
Jaka herbata na odchudzanie?
Oczywiste jest, że żadna herbata nie pozbawi nas zbędnych kilogramów, jeśli nie wdrożymy odpowiedniej diety i aktywności do swojego życia. Może ona jednak pozytywnie wpłynąć na odchudzanie, np. przyczyniając się w pewnym stopniu do spalania tkanki tłuszczowej i przyspieszenia tempa metabolizmu. Aby herbata na odchudzanie spełniała swoje zadanie, musi zostać w odpowiedni sposób przygotowana, jak poprawnie parzyć herbatę napisano w artykule: frappe.pl/rodzaje-herbat-i-ich-wlasciwosci-jak-parzyc-i-podawac-rozne-rodzaje-herbaty. A jaki jej rodzaj faktycznie może pomóc w procesie odchudzania?
Herbata pu-erh
Wśród osób, które są na diecie, najczęściej stosowana jest herbata pu-erh, czyli czerwona. Przyspiesza ona przemianę materii, nazywana jest też „spalaczem tłuszczu”. Obniża cholesterol i reguluje wydzielanie żółci, a wszystko to, dzięki zawartym polifenolom i enzymom. Dodatkowo pu-erh ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, pomaga zwalczać infekcje. Zaleca się, by pić filiżankę tej herbaty po każdym posiłku, a już szczególnie ciężkostrawnym. Jedyne, czego nie można robić, to spożywać jej na czczo.
Zielona herbata
Zielona herbata znana jest z wielu korzystnych dla zdrowia właściwości. Wśród nich wymienia się wspomaganie trawienia, zwiększenie sprawności myślenia, zmniejszenie zmęczenia. Zielona herbata przyczynia się do hamowania apetytu i usprawnienia metabolizmu. Ogranicza również wchłanianie cholesterolu, a to przyczynia się do obniżenia ryzyka zawału czy miażdżycy.
Miętowa herbata
Miętowa herbata znana jest jako napar, który pomaga w problemach trawiennych, może też pozytywnie wpłynąć na proces odchudzania. Mięta usprawnia metabolizm, zmniejsza apetyt i łagodzi bóle brzucha. Zalecana jest osobom, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego. Warto też sięgać po nią np. po obfitym posiłku.
Biała herbata
Dobry wpływ na odchudzanie może mieć też biała herbata, jednak musi być ona w odpowiedni sposób zaparzona. Najlepsze właściwości mają listki herbaty, które są minimalnie przetworzone, muszą zostać one zalane wodą o temperaturze od 70’C do 77’C i parzone krótko, bo maksymalnie do 3 minut. Biała herbata opóźnia rozrost nowych komórek tłuszczowych, a do tego przeciwdziała starzeniu się.
Yerba mate
Pomocny w odchudzaniu może być ostrokrzew paragwajski, czyli yerba mate. Przyspiesza on przemianę materii, przyczynia się do lepszego wchłaniania składników pokarmowych, zmniejsza apetyt. Ponadto yerba mate poprawia koncentrację i działa pobudzająco. Jest też bogata w antyoksydanty, ale i niektóre witaminy, np. A, B czy E.