Odchudzanie a typ figury

Odchudzanie nie jest sprawą prostą. Każdorazowo musi być bowiem dostosowane do stanu zdrowia, potrzeb, stylu życia danej osoby. Dodatkowo u kobiet dochodzi jeszcze problem wieku (jak wiadomo z upływem lat metabolizm zwalnia), oraz zaburzeń hormonalnych (obecnym na wielu etapach życia). Dieta powinna być również dopasowana do typu sylwetki.

Nie od dzisiaj wiadomo, że niektóre z pań mają np. tendencje do tycia w biodrach, inne w talii, jeszcze inne – w okolicach ud. Najczęściej występującymi w związku z tym typami sylwetki są: gruszka, jabłko oraz klepsydra.

Jeśli chodzi o typ gruszki, to osoby z nim cechuje drobna budowa w obrębie górnych partii ciała, wąska talia, ale obfitość w dolnych partiach (rozłożyste biodra, tendencje do osadzania się tkanki tłuszczowej na udach, pośladkach). Niestety – nogi i pośladki są trudnymi do wyszczuplenia miejscami. Pomocna może być w tym wypadku dieta wysokobiałkowa, przyspieszająca przemianę materii, unikanie wszelkich produktów przetworzonych, węglowodanów prostych, a także picie dużej ilości płynów (w postaci wody mineralnej, zielonej kawy, zielonej i czerwonej herbaty). Kurację należy koniecznie uzupełnić o regularne i intensywne ćwiczenia aerobowe – np. jazdę na rowerze, pływanie, skakanie na skakance czy aerobik. Warto pomyśleć także o wzmocnieniu ramion – np. poprzez trening siłowy z niewielkimi obciążeniami.

Figura typu jabłko dla odmiany nie ma problemu z odkładaniem się tłuszczu na nogach czy pośladkach. Częściej jest za to zagrożona otyłością brzuszną. Tłuszcz ma tendencje do odkładania się na ramionach, klatce piersiowej, a talia jest bardzo słabo zarysowana. Przy takiej sylwetce zaleca się przede wszystkim niskotłuszczowy sposób odżywiania. Do minimum należy ograniczyć udział produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie (wyjątkiem mogą być bogate w proteiny a ubogie w tłuszcz mięso drobiowe, cielęcina, chuda wołowina), za to włączyć więcej warzyw, owoców, chudego nabiału oraz pełnoziarnistych pokarmów. Zdecydowanie nie zaleca się łączenia tłuszczów z węglowodanami. Ćwiczenia powinny być systematyczne i łączyć cechy treningu siłowego i aerobowego.

Ostatni z popularnych typów sylwetek – klepsydry – charakteryzują lepsze proporcje. Zarówno ramiona jak i klatka piersiowa są rozbudowane, podobnie biodra i nogi, natomiast talia zaznacza się wyraźnie. Tkanka tłuszczowa rozkłada się więc równomiernie (o ile nadwaga nie jest duża). W ramach diety najlepiej jest po prostu ograniczać kaloryczność posiłków, zwiększyć ich ilość (na rzecz objętości) a także unikać smażonych i przetworzonych potraw. Najlepszym ćwiczeniem będzie w tym wypadku pływanie, marsze czy bieganie – tak, aby zaangażować jak najwięcej partii mięśni.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*