Dieta Cukrzycowa

Dieta w cukrzycy jest nie tyle kwestią wyboru, co konieczności. Diabetycy muszą nie tylko co dzień kontrolować poziom glukozy we krwi i w razie potrzeby przyjmować leki przeciwcukrzycowe bądź insulinę. Również odpowiednia dieta jest niezbędna. W przeciwnym razie może dojść do powikłań – groźnych zarówno dla zdrowia, jak i życia.

Dieta cukrzycowa powinna być lekkostrawna, ale jednocześnie zróżnicowana. Nie może w niej zabraknąć warzyw – jak najmniej przetworzonych, a także produktów pełnoziarnistych. Warto decydować się na takie produkty, których indeks glikemiczny ma umiarkowane lub niskie wartości. Im wyższy jest współczynnik IG, tym bardziej podnosi się stężenie glukozy (poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu). Prócz warzyw i zbóż w diecie ważna jest także obecność białka. Najlepiej, jeśli pochodzi ono z chudych mięs (drobiu, cielęciny), niskotłuszczowego, niesłodzonego nabiału. Istotny jest też tłuszcz – szczególnie kwasy omega 3 i omega 6, będące m.in. składnikiem niektórych ryb morskich, oleju rzepakowego, siemienia lnianego itp. Istotne jest nie tylko to, jakie produkty wybieramy, ale też sposób, w jaki są one przygotowywane. Należy unikać potraw smażonych – zamiast tego można piec, gotować czy dusić na wolnym ogniu. Poziom złego cholesterolu w pokarmach powinien być jak najniższy. Jeśli chodzi o przyprawianie potraw – dobrze jest zrezygnować z solenia. Nadmiar soli prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi i niekorzystnie wpływa na układ naczyniowo – sercowy. Sól mogą zastąpić zioła, które wykazują dodatkowo prozdrowotne (i odchudzające) właściwości, wspomagają trawienie. Uzupełnieniem diety cukrzycowej powinna być aktywność fizyczna, dostosowana do potrzeb i możliwości diabetyka. Dietę cukrzycową najlepiej rozpocząć od razu po diagnozie – nie wystarczy ograniczyć cukru i słodyczy, konieczna jest zmiana sposobu myślenia o jedzeniu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*