
Diety mogą być, jak wszyscy wiemy, mniej lub bardziej drastyczne. Dietetycy skłaniają się ku tej pierwszej opcji, tłumacząc, że wolniejszy spadek wagi jest trwalszy, lepszy dla naszego organizmu. Często jednak nie mamy ochoty (ani czasu) na czekanie. Dlatego programy rygorystyczne, ograniczające ilość spożywanych kalorii do minimum wciąż cieszą się powodzeniem.
Jednym z takich błyskawicznych sposobów na utratę wagi jest dieta norweska. Pozwala schudnąć nawet do 10 kilogramów przez okres 2 tygodni. Warunkiem jest ścisłe przestrzeganie „głodowego” jadłospisu. Nie należy wydłużać czy skracać czasu trwania diety ani jej przerywać – wtedy nie doczekamy się bowiem efektów. W diecie spożywamy tylko 3 posiłki – śniadanie, drugie śniadanie oraz obiad. Pominięta zostaje więc kolacja oraz wszelkie przekąski. Na czas kuracji trzeba całkowicie zrezygnować z tłuszczu, tłustego nabiału, soli, wszelkich słodyczy oraz alkoholu. Zalecane jest natomiast wzmożone nawadnianie organizmu, około 2 litrami wody dziennie. Pozwala to ograniczyć poczucie głodu, zwłaszcza wieczorami. Jajka spożywamy wyłącznie po ugotowaniu – nie przygotowujemy ich „na zapas”. Jadłospis diety jest dość monotonny. W pierwszym dniu diety na śniadanie spożywamy 3 jajka, w kolejnych 13 tę ilość należy ograniczyć do 1 – 2 gotowanych na twardo lub miękko. Do tego można wypić kawę lub herbatę (oczywiście bez mleka i cukru).
Drugie śniadanie w dniach 1, 2, 8, 9 ogranicza się do 1 bądź 2 jajek oraz grejpfruta; w 3, 5, 10 i 12 do takiej samej ilości jajek, ale z ugotowanym na parze szpinakiem (opcjonalnie z łyżką jogurtu naturalnego), w 4, 6, 11, 13 dniu zjadamy surówkę (warzywną lub owocową), oraz grejpfruta, zaś w 7 i 14 dniu kończącym cykl – zimne mięso drobiowe oraz grejpfruta. Za każdym razem do drugiego śniadania i obiadu można wypić kawę lub herbatę. Obiad jest nieco bardziej urozmaiconym posiłkiem, choć tutaj podstawą również bywają jajka (w 1, 4, 8 oraz 11 dniu, gdzie oprócz jaj spożyć można surówkę warzywną oraz jedną kromkę chleba), ale także wołowina (w połączeniu z niskokalorycznymi warzywami, jak pomidor, ogórek czy seler naciowy w dniach 2, 6, 9 i 13), dwie piersi z kurczaka (również z warzywami, w dniu 3 i 10), chudą rybę z surówką (5, 12 dzień) a 7 oraz ostatniego dnia diety przewidziana jest prawdziwa uczta, na którą składają się zupa jarzynowa, pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy, mięso drobiowe, gotowana kapusta oraz grejpfrut. Dieta ta ma zastosowanie nie tylko jako reduktor zbędnych kilogramów. Pozwala także zmniejszyć łaknienie oraz usprawnić przemianę materii.
Dodaj komentarz