
W okresie trwania choroby, lub już w rekonwalescencji szczególnie istotny jest sposób odżywiania. Dieta lekkostrawna pozwala na odciążenie układu pokarmowego, tak aby organizm mógł powoli odzyskiwać siły. Szczególnie zaleca się taki sposób żywienia, jeśli występują choroby gastryczne, takie jak wrzody, schorzenia wątroby, jelit, stany zapalne żołądka. W diecie lekkostrawnej uwagę zwraca się zarówno na jakość posiłków, jak i ich odpowiednie rozplanowanie.
Wskazane jest konsumowanie kilku niewielkich posiłków w ciągu dnia, przy czym ostatni z nich powinien być spożyty co najmniej 3 godziny przed snem. Chcąc dodatkowo schudnąć zaleca się także ograniczenie porcji, picie dużych ilości wody a także umiarkowaną aktywność fizyczną. Lekkostrawny jadłospis jest odmienny od większości diet. Wyklucza na przykład pełnoziarniste i razowe pieczywo na rzecz białego i to najlepiej czerstwego chleba. Zalecany jest także zwykły biały ryż, kasza manna, suchary oraz drobne makarony. Jeśli chodzi o nabiał, to podstawą powinny być chude przetwory mleczne, twarogi, serki homogenizowane, jogurty. W diecie lekkostrawnej nie należy spożywać serów pleśniowych, żółtych czy dojrzewających. Tłuszcz powinien być ograniczony do minimum – zakazane jest stosowanie słoniny, smalcu, oleju rzepakowego, w niewielkich ilościach można pozwolić sobie na olej słonecznikowy, sojowy, masło.
Z produktów mięsnych wybieramy chudy drób, cielęcinę, wołowinę, natomiast z ryb – dorsze, szczupaki, sandacze. Co ciekawe, zakazane są także tłuste ryby morskie, bogate w kwasy omega 3, jednak obciążające dla wątroby. Lekkostrawna dieta niesie ze sobą ograniczenia również w spożywaniu warzyw i owoców. Zaleca się produkty takie jak: marchew, pomidory, buraki, kalafior, fasolę szparagową, sałatę i gotowane ziemniaki, a z owoców – jabłka, cytrusy, maliny. Niewskazane są natomiast wszelkie smażone warzywa, przetworzone (np. placki ziemniaczane), kapusta, brukselka, papryka, cebula, czosnek, konserwowe warzywa, oraz owoce takie jak śliwki, czereśnie, wiśnie, gruszki. Jeśli chodzi o słodycze to wskazany jest przede wszystkim umiar – można spożywać niewielkie ilości cukru, miodu, przetworów czy herbatników bądź biszkoptów. Sposób przygotowywania posiłków jest równie ważny – bezwzględnie unikamy smażenia, wędzenia, czy marynowania. Trzeba rónwnież zrezygnować z mocniejszego przyprawiania, stosowania soli badź zasmażek.
Dodaj komentarz