
Białko pełni niesamowicie ważną funkcję w organizmie człowieka, gdyż jest drugim najważniejszym składnikiem budulcowym – zaraz po wodzie. Uzupełnienie białka po treningu zapewni efektywność ćwiczeń sportowcom, ale również osobom uprawiającym sport mniej zawodowo. Białko często występuje w popularnych suplementach diety, odżywkach oraz batonach proteinowych.
Podczas treningu niszczona jest tkanka mięśniowa, aby na jej miejsce mogła pojawić się nowa. Dlatego też powstaje potrzeba uzupełnienia białek tuż po zakończonym treningu. Najlepiej zrobić to do maksymalnie dwóch godzin od momentu zakończenia ćwiczeń. Jeżeli chcemy zatroszczyć się również o wzrost, regenerację oraz utrzymanie tkanki mięśniowej, to należy pamiętać również o węglowodanach – odnawiają one glikogen oraz przyspieszają procesy regeneracyjne po wysiłku fizycznym.
Potreningową dawkę białka można przyjąć po wieloma różnymi sposobami, jak chociażby baton proteinowy, koktajl mleczny lub suplement diety. Wybór powinien zostać podjęty z uwzględnieniem zawartości białki, prędkością jego wchłaniania oraz własnych predyspozycji. Najszybciej trawione są białka serwatkowe, dlatego też bardzo często można je spotkać na siłowni w postaci koktajli. Są popularne również ze względu na łatwość w przygotowaniu, smak oraz sprawdzone działanie. W kwestii procentowej zawartości białka, to zdeydowanie góruje mięso, gdyż najwięcej jest go w cielęcinie, baraninie, wołowninie i wieprzowinie. Odsetek białka w tych rodzajach mięs wynosi około 20%.
Jeżeli chodzi o osoby ćwiczące na siłowni, lecz nie będące sportowcami, to dzienne zapotrzebowanie białka można pokryć żywnością, bez konieczności stosowania innych specyfików. Warto jednak podkreślić, aby nie przesadzić z uzupełnieniem białka, o co jest stosunkowo w miarę łatwo. Spożycie większej ilości niż 2 g na 1 kg masy ciała w ciągu dnia może zakwasić nasz organizm oraz osłabić kości, więc stosujmy suplementację bardzo uważnie. Białko w odpowiednich ilościach przełoży się nie tylko na nasze wyniki, ale również poprawi samopoczucie.
Dodaj komentarz